Tojásleves
Az egyik legolcsóbb és leggyorsabban elkészíthető leves a tojásleves, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Az alapja egy rántott leves ami olaj (vagy zsír), liszt, pirospaprika, esetleg hagyma vagy fokhagyma és víz felhasználásával készül és mindössze 10 perc alatt kész. Ízesítőnek kerülhet bele, babérlevél, köménymag, majoránna, petrezselyemzöld... kinek-kinek ízlése szerint. A tojás belekerülhet rongyosan, vagyis elhabarva és belecsurgatva a levesbe, vagy egészben buggyantva és csak kicsit főzve, hogy belül még lágy legyen a sárgája, de lehet a kettő ötvözete: a tojások egy része habarva, másik része egészben.
Nálunk a babérleveles, egészben buggyantott változat a nyerő 😊
Nálunk a babérleveles, egészben buggyantott változat a nyerő 😊

Hozzávalók
1 diónyi zsír,
1 ek liszt
1 ek liszt
1 kis fej hagyma,
1-2 cikk fokhagyma,
2-3 babérlevél
1 kk pirospaprika,
őrölt fekete bors,
só,
ecet,
személyenként 2 tojás
A felhevített zsírban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet majd az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük benne. Beletesszük a zúzott fokhagymát és azt is megfuttatjuk rajta. A tűzről lehúzva beletesszük a fűszerpaprikát és azonnal felengedjük kb 1 liter hideg vízzel. Babérlevéllel, sóval, ecettel ízesítjük és jól kiforraljuk.
Tálalás előtt a lassan fövő levesbe egyenként beleengedjük a szoba-hőmérsékletű tojásokat egy merőkanál vagy egy csésze segítségével és kb 3-4 percig főzzük. Így a tojások sárgája folyós marad. Aki nem szereti így, főzze még néhány percig.
Tálaláskor tehetünk bele tejfölt és ha szükséges ecetet. Fokhagymás pirítóst kínálunk melléje.
Tálalás előtt a lassan fövő levesbe egyenként beleengedjük a szoba-hőmérsékletű tojásokat egy merőkanál vagy egy csésze segítségével és kb 3-4 percig főzzük. Így a tojások sárgája folyós marad. Aki nem szereti így, főzze még néhány percig.
Tálaláskor tehetünk bele tejfölt és ha szükséges ecetet. Fokhagymás pirítóst kínálunk melléje.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése