Kovászos cukkini

Ez a tökfélék családjába tartozó növény egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számtalan módon elkészíthető. A fiatal, zsenge cukkini nyersen is fogyasztható, az uborkához hasonlóan salátákba vágható, továbbá bundázva kirántható, főzelék, pörkölt, pástétom, zöldségfasírt, rakott ételek, sőt sütemények alapanyagaként is felhasználható. Jellegzetes ízt ad a lecsónak és készíthető töltve is. Nem utolsó sorban az uborkához hasonlóan savanyítható és kovászolható is.
A cukkinihez sokféle fűszert lehet használni. Jól passzol hozzá a fokhagyma, a kapor, a mediterrán fűszerek (rozmaring, kakukkfű, oregánó, bazsalikom) és a tárkony. Így hát a kovászolt cukkini sokféle ízvariációban készíthető. Én fokhagymával és tárkonnyal készítettem. Az eljárás ugyan az mint a kovászos uborkánál.
Hozzávalók 
cukkini,
2-3 cikk fokhagyma,
néhány friss tárkonylevél,
víz,
jódmentes só (1 ek literenként),
1-2 szelet szikkadt kenyér

A cukkinit megmossuk, hüvelykujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A nagyon zsengéknek (20-25 centiseknek) nem szükséges kivájni a magját, a nagyobbaknak viszont igen. Beletesszük a kiválasztott befőttesüvegbe és feltöltjük annyi vízzel amennyi jól ellepi. A vizet letöltjük, lemérjük és beletesszük a kellő mennyiségű sót, felforraljuk majd langyosra hűtjük.
Az üvegbe betesszük a félbe vágott fokhagymákat és a tárkonyleveleket majd elrendezzük benne a cukkinicsíkokat. A tetejére rátesszük a kenyeret. Felöntjük a langyosra hűlt sós vízzel, a tetejére egy tányért teszünk és az üveget egy tálcára vagy tálba téve, meleg helyre tesszük (tűző nap ne érje!). Az időjárástól függően 2-4 nap alatt elkészül a finom, roppanós kovászos cukkini. Ekkor kivesszük belőle a kenyeret, a cukkiniket pedig folyó víz alatt gyorsan lemossuk és egy tiszta üvegbe tesszük. A levet leszűrjük és rátöltjük az cukkinire. Az üveget lezárjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk, hogy leálljon az érési folyamat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések