Meggyes-mákos kenyérlángos

A szilvás és az almás kenyérlángos után meggyel is kipróbáltam ezt az egyszerű finomságot. A meggy és a mák tökéletes páros és aki szereti ezt a kombinációt annak ez a lepény is kedvence lesz.
Hozzávalók
500 g kenyérliszt,
1 g szárított élesztő,
10-12 g só,
4 dl víz,

600-800 g kimagozott meggy( lehet jól lecsepegtetett kompótból is),
2-3 ek darált mák,
3-4 ek fahéjas cukor,
2- 2,5 dl tejföl

Elkészítjük a tésztát a dagasztás nélküli kenyér receptje szerint: beleszitáljuk a lisztet egy dagasztótálba, belekavarjuk a sót és az élesztőt. A vizet a liszthez öntjük és néhány mozdulattal összekavarjuk (csak addig, amíg a liszt átnedvesedik). Egy viszonylag lágy, enyhén ragacsos tésztát kapunk. Frissen tartó fóliával letakarjuk és kb 8-10 órát huzatmentes helyen kelesztjük. Az idő letelte után kovásszerű, buborékos, lágy tésztánk lesz. Ekkor egy fakanállal vagy spatulával a szélétől befelé hajtogatva, körbe-körbe haladva, áthajtogatjuk a tésztát majd újra letakarjuk és további 2-3 órát kelesztjük.
A második kelesztés után a tésztát lisztezett felületre borítjuk majd kb ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ha ragad enyhén lisztezzük be a tetejét is és úgy dolgozzunk vele. Egy nagyobb vagy két kisebb tepsibe vagy piteformába tesszük, rászórjuk a fahéjas cukor és a mák felét, rászórjuk és óvatosan belenyomjuk a meggyszemeket a tésztába, majd letakarva 20-25 percig kelesztjük.
Ezután rászórjuk a maradék fahéjas cukrot és mákot és meglocsoljuk a tejföllel.
175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 30-35 perc alatt megsütjük.
Langyosra hűlve fogyasztjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések