Gesztenyekrém leves

A gesztenye az ősz és a tél egyik kedvence.  E-vitaminban, B1-, B2-, és B6- és D-vitaminban is gazdag. Ásványi anyagok közül nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz. Magas a rost és alacsony a zsírtartalma, ezért diéta alatt is fogyasztható. A sült gesztenye illatához és ízéhez nincs hasonló, viszont nem csak így fogyasztható. Készíthető belőle édesség, köret és leves is. Alább egy különleges leves receptje olvasható aminek méltán lehet helye a karácsonyi ünnepi asztalon.
Hozzávalók
600-700 g gesztenye,
100 g póréhagyma,
100 g sütőtök,
2 dl félszáraz fehér bor,
só, 
fehér bors,
4-5 zsályalevél,
3 cikk fokhagyma,
1/2 húsleves,
10 g vaj,
ropogósra pirított sonka- vagy szalámicsíkok

A gesztenyéket hideg vízbe áztatjuk és amelyik fent marad a tetején azt kidobjuk. A többit jól megmossuk és kereszt alakban bevágjuk a tetején. Egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi őket és fedő alatt puhára főzzük. Még melegen megpucoljuk és felhasználásig lefedve félre tesszük.
A felhevített vajon megdinszteljük a vékonyra szeletelt póréhagymát majd megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és a reszelt sütőtököt. Felöntjük a borral és fedő alatt puhára pároljuk. Beletesszük a gesztenyét (néhányat akár félre is tehetünk a tálaláshoz) és botmixerrel pürésítjük. Közben fokozatosan töltünk hozzá a húslevesből addig amíg a kellő sűrűséget eléri. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zsályaleveleket és visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Tálaláskor vékony csíkokra vágott, pirított sonkát vagy szalámit teszünk rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések