Kolbászos karaj

A kolbásszal töltött karaj igazi jolly joker. Egyszerű elkészíteni és hidegen, melegen egyaránt finom. Fogyaszthatjuk vajon párolt zöldségekkel, főzelékekkel, krumplipürével, saláták mellé vagy szendvicsfeltétként, de az ünnepi hidegtálon is megállja a helyét és nem mellesleg igen mutatós.
Készíthetjük sonkaprésben (alább ebben készült), de ha nincs ilyenünk akkor sütőben fólia alatt vagy sütőzacskóban is elkészíthető. Egy ilyen recept itt megtekinthető.
Hozzávalók
1 kg csont nélküli fehér karaj,
1 vastag vagy 4-6 szál vékony kolbász*,
a páchoz**
1 liter víz,
60-80 g só,
1 tk őrölt bors,
1 kk őrölt köménymag,
8-10 szem borókabogyó (összezúzva),
3-4 cikk fokhagyma (összezúzva),

A nedves páchoz felforraljuk a vizet a fűszerekkel majd teljesen kihűtjük és a húsra öntjük (erről előzőleg vágjuk le a tetején levő hártyákat!). Akkora edénybe  tegyük a karajt, hogy a ráöntött páclé teljesen lepje el. Ezután hűtőbe tesszük és minimum 24 órát pihenni hagyjuk.
A pácléből kivéve a húst egy hosszú, vékony késsel hosszanti irányba átszúrjunk és megmozgatva benne a kést akkora lyukat vágunk amekkorába belefér a kolbász. Ezután beledugjuk a kolbászt és a húst a présbe tesszük, rátesszük a rugós lapot majd a tetejét és házi felvágottnál leírtak szerint járunk el: a sonkaprést egy fazékba tesszük majd a fazekat feltöltjük vízzel. Kb addig érjen a víz szintje mint amilyen magasságig van a hús a présben. Felmelegítjük a vizet 80°C-ig, majd ezen a hőfokon főzzük tovább. A hőmérővel a hús belső hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni. A fedőn található lyukon keresztül a hőmérő a húsba szúrható. Akkor kész ha a hőmérséklete több mint 71°C (én olyan 80°C-ig hagyom felmenni).
A főzési idő leteltével kivesszük a sonkaprést a forró vízből és a főzés alatt a présben keletkező vizet leöntjük majd a prést jeges vízbe állítjuk. 30-40 perc elteltével kivesszük belőle a sonkát, leitatjuk róla a vizet és és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön. Keskeny pengéjű, éles késsel vagy szeletelőgéppel jó vékonyra lehet szeletelni ha felvágottként fogyasztanánk.
Ha melegen szeretnénk fogyasztani akkor ne hűtsük ki teljesen, csak a annyira, hogy a présből ki tudjuk venni. Ekkor vastagabb szeletekre vágjuk és így szolgáljuk fel. Egy kis forró disznózsírban akár gyorsan át is piríthatjuk a szeleteket.
Hidegen, salátával

Megjegyzések
*Füstölt vagy sütnivaló kolbásszal is készíthetjük. A füstölt kolbász ne legyen túl száraz. A sütnivaló kolbászt tegyük egy kis időre a fagyasztóba (de nem kell teljesen megfagyasztani), így könnyebben bele tudjuk majd dugni a karajba.
**A páchoz a fűszereket saját ízlésünk szerint variálhatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések