Kreatívkodás a konyhában - adventi koszorú/asztaldísz saját kezűleg

A saját kezűleg készített ünnepi dekorációknál nincs szebb, hisz szívvel-lélekkel, szeretettel készülnek. Az sem baj ha nem sikerülnek tökéletesre, mert az ünnep a szívekből áradó szeretettől lesz meghitt és magasztos és nem attól, hogy tökéletes dekorációk díszítik-e a lakásunkat vagy sem.
Így az év vége felé lassítsunk le egy picit és szenteljünk néhány órát arra, hogy saját kezűleg készítsük el az adventi és karácsonyi dekorációinkat. Ezzel is rá tudunk hangolódni az ünnepre és picit ki tudunk zökkenni a rohanó hétköznapok világából. Jót tesz a léleknek.
Ha végül úgy döntünk, hogy magunk készítjük el ünnepi dekorációinkat, nem kell rögtön a boltba szaladni drága kellékeket vásárolni. Nézzünk szét a lakásban, mi van amit fel tudunk használni erre a célra és csak a legszükségesebbeket vásároljuk meg. Egy már meglévő vessző vagy szalma koszorúalap, tobozok, apró kis díszek mind-mind újra felhasználhatók. Különféle variációkban, egy-két új elemmel kiegészítve más és más látványt nyújtanak. Jó szolgálatot tehet egy sütiforma vagy kekszes doboz, poharak, különféle anyagmaradékok. A maradék gyertyacsonkokat is felhasználhatjuk és önthetünk belőle új gyertyákat.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Engedjük szabadjára a fantáziánkat és alkossunk.
A következőkben bemutatom az évek során általam készített adventi koszorúkat, hátha ötletül szolgálnak.

Néhány aszalt alma- és narancsszelet, fahéjrúd, dió, séta közben gyűjtött toboz, borostyán- és fenyőág felhasználásával készült ez az igazán természetes koszorú. Készülhet vessző-, szalma-, moha- vagy fenyőalapra.

Aki szeret sütni az készíthet mézeskalácsból illatos adventi koszorút. Díszítésének csak a fantázia szab határt. Egy kis útmutató itt olvasható.

Néhány talpas poharat felfordítva (nem is muszáj egyformák legyenek) és alája különféle terméseket, fűszereket becsempészve (mandula, csillagánizs, fahéjrúd, dió, mogyoró) különleges adventi díszt készülhet. Fűszerek, termések helyett kis gömböket vagy egyéb díszeket is tehetünk. 

Fém sütiforma, egy darab függöny vagy bármilyen más anyag, szalag és néhány karácsonyfadísz (jelen esetben házi porcelángyurmából készült csillagdíszek melynek elkészítési módja itt látható). Az angyalka hétköznapokon hűtőmágnes 😊

Fa szalvétatartódoboz vagy egy üres kekszes doboz, néhány karácsonyfagömb, pár fenyőág, száraz virág, toboz s már kész is.

Illatos teamécsest is használhatunk a hagyományos oszlopgyertya helyett. Az alap lehet fenyő vagy fenyőággal bevont szalma esetleg polisztirol. Néhány tobozzal, gömbcsengővel és a mécses színéhez passzoló szalaggal díszítjük.

Egy kerek kartonra ragasztott fenyőág is szolgálhat alapul. Pár toboz, egy kis moha, apró díszek, egy üvegharang vagy egy szép formájú befőttes üveg és máris különleges adventi díszünk van.

Egy őzgerincforma (minél kopottabb annál vagányabb 😊) is remek alap lehet. De használhatunk akár kuglóf- vagy más sütiformát. Benne tuja és fenyőág, tobozok és maradék csonkokból újraöntött gyertya szalvétával díszítve. A gyertyaöntésről itt olvashattok.

A szalma- vagy polisztirol alapot bevonhatjuk bármivel: egy szép anyag, széles szalag, csipke, kötött sál stb. Aztán tetszés szerint díszítjük. Jelen esetben arclemosó vattakorong, egy kabátka legombolható bundagallérja takarja az alapot és kisebb-nagyobb, színes sztaniollal bevont gömbök díszítik.

Ugyanazok a sztaniolba csomagolt gömbök egy másik kompozícióban.

Kis virágcserép, moha, toboz, piros bogyós ágacskák, aszalt almaszeletek. Egy tálcára téve könnyen mozgatható. Ez esetben csomagolópapírral bevont doboz az alap.

Egy széles peremű sütiforma, jelen esetben csillag alakú, is jó szolgálatot tesz. A pereme tojásfehérjével bekenve, kristálycukorral beszórva olyan hatást kelt mintha zuzmarás lenne. Benne sokféle finomság, amik ebben az időszakban amúgy is használatosak az ünnepi készülődéshez: dió, mogyoró, fahéjrúd, mandula, csillagánizs, kockacukor. A gyertyák maradékból öntve kis, bébiételes üvegekbe.


    Az előző évben használt diófélék, fűszerek kiegészítve néhány, pár évvel ezelőtt használt sztaniolos gömböcskével, apró, mézgás éger tobozkával. Gyertyák szintén maradékokból újra öntve.

És végül egy gyors, amolyan last minute koszorú 😊

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések